HomeHome  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  InfoInfo  
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Link Pilihan
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
Who is online?
In total there is 0 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 31 on Tue Apr 07, 2015 6:15 pm
Top posters
Juang
 
gaara
 
tolokminda
 
Admin
 
othman
 
faried
 
iltizam
 
masterpiece7070
 
lia
 
Payau Putih
 

Share | 
 

 Hidangan dari Langit

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
faried
Sarjana
Sarjana


Posts : 524
Points : 2873
Reputation : 0
Join date : 2010-07-26

PostSubject: Hidangan dari Langit   Sun Sep 12, 2010 10:28 am

masterpiece7070 wrote:
Quote :
AQ 5:114. Berkata Isa putera Mariam, "Ya Allah, Pemelihara kami, turunkanlah kepada kami sebuah meja hidangan dari langit, yang akan menjadi bagi kami satu perayaan, yang pertama dan yang akhir bagi kami, dan satu ayat (tanda) daripada Engkau. Dan berilah rezeki untuk kami; Engkau yang terbaik daripada pemberi-pemberi rezeki."

Apasal la DIA mintak sebuah meja hidangan??Laughing Laughing Laughing

Peliknya terjemahan nih... Mad Mad Mad

Dan semakin pelik-pelik jadinya...

Saya memahami hidangan sebagai makanan hati, berupa petunjuk kebenaran dari Allah.
Back to top Go down
View user profile
lia
Siswazah
Siswazah


Posts : 120
Points : 2427
Reputation : 0
Join date : 2010-08-17

PostSubject: Re: Hidangan dari Langit   Sun Sep 12, 2010 11:23 am

pemahaman bapak Faried belum terjamin lagi ianya maksud sebenar dari Allah swt. Kerana kita ada beratus-ratus tafsiran dan kita boleh dapati tafsiran mana yang lebih disepakati. Sebab itu ilmu agama adalah penting supaya kita belajar.
Back to top Go down
View user profile
othman
Sarjana
Sarjana


Posts : 551
Points : 2880
Reputation : 0
Join date : 2010-07-26

PostSubject: Re: Hidangan dari Langit   Sun Sep 12, 2010 2:24 pm

biasa lah bila ikut nafsu ..

dalam hal mariam berpuasa tak ada pulak tak logiknya .. tak pulak di persoal bagaimana mariam boleh mendapatkan makanan . tak ada di persoalkan bagaimana bayi boleh bercakap .
Back to top Go down
View user profile
tolokminda
Sarjana
Sarjana


Posts : 627
Points : 2964
Reputation : 1
Join date : 2010-07-29

PostSubject: Re: Hidangan dari Langit   Sun Sep 12, 2010 6:27 pm

othman wrote:
biasa lah bila ikut nafsu ..

dalam hal mariam berpuasa tak ada pulak tak logiknya .. tak pulak di persoal bagaimana mariam boleh mendapatkan makanan . tak ada di persoalkan bagaimana bayi boleh bercakap .

Salam,

Kita tentulah tidak layak persoal apa yang Tuhan sendiri ceritakan melalui KitabNya. Kalau Tuhan kata Maryam diberikan makanan oleh Tuhan, maka kita percaya. Kalau Tuhan kata Nabi Isa diberi kebolehan berkata-kata sejak lahir, kita percaya. Kalau Tuhan kata Maryam diajar berpuasa oleh Isa dengan makan dan minum secukupnya maka kita juga percaya.

Back to top Go down
View user profile http://www.tolokminda.wordpress.com
Juang
Sarjana
Sarjana


Posts : 1397
Points : 3810
Reputation : 4
Join date : 2010-07-25
Age : 39

PostSubject: Re: Hidangan dari Langit   Sun Sep 12, 2010 6:34 pm

tolokminda wrote:
othman wrote:
biasa lah bila ikut nafsu ..

dalam hal mariam berpuasa tak ada pulak tak logiknya .. tak pulak di persoal bagaimana mariam boleh mendapatkan makanan . tak ada di persoalkan bagaimana bayi boleh bercakap .

Salam,

Kita tentulah tidak layak persoal apa yang Tuhan sendiri ceritakan melalui KitabNya. Kalau Tuhan kata Maryam diberikan makanan oleh Tuhan, maka kita percaya. Kalau Tuhan kata Nabi Isa diberi kebolehan berkata-kata sejak lahir, kita percaya. Kalau Tuhan kata Maryam diajar berpuasa oleh Isa dengan makan dan minum secukupnya maka kita juga percaya.

Salam,

Sebalik, disebabkan si polan kata Nabi berpuasa dengan tak makan/minum di siang hari, terus Kitab Tuhan mereka tolak tepi. Yang hairannya, mereka beria-ia nak masuk syurga yang disediakan oleh Tuhan tetapi tak percaya kitab Tuhan. Kenapa tak minta si polan itu buatkan syurga untuk mereka?
Back to top Go down
View user profile
tolokminda
Sarjana
Sarjana


Posts : 627
Points : 2964
Reputation : 1
Join date : 2010-07-29

PostSubject: Re: Hidangan dari Langit   Sun Sep 12, 2010 6:42 pm

Juang wrote:
tolokminda wrote:
othman wrote:
biasa lah bila ikut nafsu ..

dalam hal mariam berpuasa tak ada pulak tak logiknya .. tak pulak di persoal bagaimana mariam boleh mendapatkan makanan . tak ada di persoalkan bagaimana bayi boleh bercakap .

Salam,

Kita tentulah tidak layak persoal apa yang Tuhan sendiri ceritakan melalui KitabNya. Kalau Tuhan kata Maryam diberikan makanan oleh Tuhan, maka kita percaya. Kalau Tuhan kata Nabi Isa diberi kebolehan berkata-kata sejak lahir, kita percaya. Kalau Tuhan kata Maryam diajar berpuasa oleh Isa dengan makan dan minum secukupnya maka kita juga percaya.

Salam,

Sebalik, disebabkan si polan kata Nabi berpuasa dengan tak makan/minum di siang hari, terus Kitab Tuhan mereka tolak tepi. Yang hairannya, mereka beria-ia nak masuk syurga yang disediakan oleh Tuhan tetapi tak percaya kitab Tuhan. Kenapa tak minta si polan itu buatkan syurga untuk mereka?

Salam Juang,

Konsepnya sama dengan perihal mereka memohon supaya dikurniakan anak. Apabila belum dapat anak, mereka mohon supaya Tuhan kurniakan mereka anak. Mereka berdoa kepada Tuhan. Tetapi sebaik saja mereka mendapat anak, mereka pun mengada-adakan sekutu kepada Tuhan dan memuji-muji mereka yang mereka persekutukan. Sepatutnya mereka berdoa pada Tuhan, kesyukuran dan pujian juga perlulah terus kepada Tuhan. Malangnya mereka tidak memahaminya kecuali menurut tradisi membuta tuli.

--> 7:189 Dialah yang telah menjadikan kamu dari seorang dan menjadikan pasangannya dari jenis yang sama supaya dia tertarik kepadanya. Apabila mereka bersatu, dia (perempuan) menanggung beban yang ringan dan mengandung tanpa menyedarinya. Apabila ia berkembang menjadi semakin berat, mereka berdua memohon kepada Tuhan: “Jika Engkau kurniakan kami anak yang sempurna, kami berjanji akan berterima kasih”.

--> 7:190 Tetapi apabila Dia mengurniakan seorang anak yang sempurna, mereka mengadakan sekutu-sekutu ke atas apa yang Tuhan telah kurniakan kepada mereka. Tetapi Tuhan Maha Tinggi dari semua sekutu yang mereka adakan terhadapNya.

--> 7:91 Apa! Mereka mengada-adakan terhadapNya sekutu-sekutu yang tidak mampu mencipta apa pun melainkan mereka sendiri pun dicipta?.

--> 7:192 Dan tidak ada bantuan yang boleh mereka berikan, tidak juga mereka boleh membantu diri mereka sendiri.

--> 7:194 Sesungguhnya mereka yang kamu sebut di samping Tuhan adalah hamba seperti kamu. Oleh itu panggillah mereka dan biar mereka mendengar permohonan kamu kalau kamu benar!

--> 7:195 Tidakkah mereka mempunyai kaki untuk berjalan? Atau tangan untuk memegang? Atau mata untuk melihat? Atau telinga untuk mendengar? Katakan: “Panggillah sekutu-sekutu Tuhanmu, berusahalah menentang aku, dan jangan beri aku sebarang penangguhan!

Artikel penuh boleh dibaca di

http://tolokminda.wordpress.com/2010/02/01/cukur-jambul-menyekutukan-tuhan/
Back to top Go down
View user profile http://www.tolokminda.wordpress.com
Juang
Sarjana
Sarjana


Posts : 1397
Points : 3810
Reputation : 4
Join date : 2010-07-25
Age : 39

PostSubject: Re: Hidangan dari Langit   Sun Sep 12, 2010 7:42 pm

Salam TM,

Ayat Al Quran yang saudara kemukakan itu menceritakan psikologi manusia. Bila dalam keadaan mencemaskan, mereka berdoa terus kepada Tuhan. Ketika itu tiada si polan untuk mereka taksubi. Mereka tahu si polan mereka itu tidak akan boleh buat apa-apa. Tetapi bila mereka sudah lega dan dapat kesenangan, mula mereka jadikan si polan mereka itu sebagai sekutu Tuhan. Mereka sudah tidak tahu bermohon terus kepada Tuhan seperti mana ketika dalam keadaan cemas.

Ada ayat lain yang sama ertinya dengan ayat yang saudara bawakan tersebut seperti dalam surah Yunus ini.

10:22. Dia yang memperjalankan kamu di darat dan laut; dan apabila kamu di dalam kapal, dan ia berlayar bersama mereka dengan angin yang baik, dan mereka bergembira dengannya; lalu datang kepada mereka angin kencang, dan gelombang-gelombang datang kepada mereka dari segenap tempat, dan mereka menyangka bahawa mereka diliputi olehnya; mereka berseru kepada Allah, dengan menuluskan cara hidup mereka untuk-Nya, "Jika Engkau menyelamatkan kami daripada yang ini, sungguh, kami akan berada di kalangan orang-orang yang berterima kasih."

10:23. Maka apabila Dia telah menyelamatkan mereka, tiba-tiba mereka angkuh di bumi, tanpa patut. Wahai manusia, keangkuhan kamu hanyalah terhadap diri kamu sendiri; kesenangan kehidupan dunia ini, kemudian kepada Kami kamu kembali, kemudian Kami memberitahu kamu apa yang kamu telah buat.


Masa mereka dilambung ombak ketika belayar, mereka bergantung penuh kepada Allah. Tiada nama-nama si polan pun mereka jadikan sandaran selain Allah. Tetapi selepas mereka diselamatkan, mereka mula angkuh dan menurut membuta-tuli si polan tersebut.

Nampak tak persamaan ayat-ayat tersebut bagi menggambarkan psikologi orang-orang yang menyekutukan Allah?
Back to top Go down
View user profile
tolokminda
Sarjana
Sarjana


Posts : 627
Points : 2964
Reputation : 1
Join date : 2010-07-29

PostSubject: Re: Hidangan dari Langit   Sun Sep 12, 2010 11:26 pm

Salam Juang,

Benar. Ia juga di sebut di 29:65.

29:65 Apabila mereka belayar di atas kapal, mereka memohon kepada Tuhan, dengan penyerahan yang ikhlas kepada Dia. Tetapi sebaik saja Dia menyelamatkan mereka ke pantai, mereka mengada-adakan sekutu.
Back to top Go down
View user profile http://www.tolokminda.wordpress.com
othman
Sarjana
Sarjana


Posts : 551
Points : 2880
Reputation : 0
Join date : 2010-07-26

PostSubject: Re: Hidangan dari Langit   Mon Sep 13, 2010 12:10 am

tolokminda wrote:
othman wrote:
biasa lah bila ikut nafsu ..

dalam hal mariam berpuasa tak ada pulak tak logiknya .. tak pulak di persoal bagaimana mariam boleh mendapatkan makanan . tak ada di persoalkan bagaimana bayi boleh bercakap .

Salam,

Kita tentulah tidak layak persoal apa yang Tuhan sendiri ceritakan melalui KitabNya. Kalau Tuhan kata Maryam diberikan makanan oleh Tuhan, maka kita percaya. Kalau Tuhan kata Nabi Isa diberi kebolehan berkata-kata sejak lahir, kita percaya. Kalau Tuhan kata Maryam diajar berpuasa oleh Isa dengan makan dan minum secukupnya maka kita juga percaya.


mana kita tahu tuhan bagi makanan tu pada masa siang atau malam ? tak ada dalam ayat tu dgn jelas menerangkan kaedah berpuasa .
Back to top Go down
View user profile
Juang
Sarjana
Sarjana


Posts : 1397
Points : 3810
Reputation : 4
Join date : 2010-07-25
Age : 39

PostSubject: Re: Hidangan dari Langit   Mon Sep 13, 2010 5:42 am

othman wrote:
tolokminda wrote:
othman wrote:
biasa lah bila ikut nafsu ..

dalam hal mariam berpuasa tak ada pulak tak logiknya .. tak pulak di persoal bagaimana mariam boleh mendapatkan makanan . tak ada di persoalkan bagaimana bayi boleh bercakap .

Salam,

Kita tentulah tidak layak persoal apa yang Tuhan sendiri ceritakan melalui KitabNya. Kalau Tuhan kata Maryam diberikan makanan oleh Tuhan, maka kita percaya. Kalau Tuhan kata Nabi Isa diberi kebolehan berkata-kata sejak lahir, kita percaya. Kalau Tuhan kata Maryam diajar berpuasa oleh Isa dengan makan dan minum secukupnya maka kita juga percaya.


mana kita tahu tuhan bagi makanan tu pada masa siang atau malam ? tak ada dalam ayat tu dgn jelas menerangkan kaedah berpuasa .
Salam,

Kalau sesuatu yang tiada perincian dalam ayat Al Quran itu, gunakanlah common sense untuk mencari cara yang terbaik sebab yang tetapkan common sense itu pun Tuhan juga. Cara nak dapat zuriat pun Allah tak tunjukkan secara detail dalam Al Quran, tetapi guna common sense kita boleh tahu cara yang terbaik.
Back to top Go down
View user profile
Juang
Sarjana
Sarjana


Posts : 1397
Points : 3810
Reputation : 4
Join date : 2010-07-25
Age : 39

PostSubject: Re: Hidangan dari Langit   Mon Sep 13, 2010 6:14 am

tolokminda wrote:
Salam Juang,

Benar. Ia juga di sebut di 29:65.

29:65 Apabila mereka belayar di atas kapal, mereka memohon kepada Tuhan, dengan penyerahan yang ikhlas kepada Dia. Tetapi sebaik saja Dia menyelamatkan mereka ke pantai, mereka mengada-adakan sekutu.
Salam TM,

Sama juga maksudnya dengan ayat di bawah;

30:33. Apabila penderitaan menyentuh manusia, mereka menyeru Pemelihara mereka dengan berkesesalan kepada-Nya; kemudian, apabila Dia merasakan kepada mereka pengasihan daripada-Nya, tiba-tiba segolongan daripada mereka menyekutukan Pemelihara mereka,

Cuba lihat perangai orang yang menyekutukan Tuhan. Umpamanya bila mereka menderita sesuatu penyakit kronik, mereka tak jadikan si polan sebagai perantara mereka dengan Tuhan. Ketika itu mereka hanya bermohon pada Tuhan terus. Tetapi bila senang sikit, mulalah mereka jadikan nama si polan itu untuk membantah Kitab Allah. Nampak tak sifat kepura-puraan mereka itu?

Makin kita selalu selidik Al Quran, semakin jelas kita nampak perbezaan sifat-sifat mulia dengan sifat-sifat keji seperti mana cahaya matahari membezakan benang putih dengan benang hitam. Tetapi kalau menutup mata, cahaya matahari seterang mana pun manusia itu tidak dapat membezakan mana benang putih dan mana benang hitam. Begitulah keadaan orang-orang yang menutup mindanya yang taksub pada si polan mereka itu.
Back to top Go down
View user profile
faried
Sarjana
Sarjana


Posts : 524
Points : 2873
Reputation : 0
Join date : 2010-07-26

PostSubject: Re: Hidangan dari Langit   Mon Sep 13, 2010 8:04 am

lia wrote:
pemahaman bapak Faried belum terjamin lagi ianya maksud sebenar dari Allah swt. Kerana kita ada beratus-ratus tafsiran dan kita boleh dapati tafsiran mana yang lebih disepakati. Sebab itu ilmu agama adalah penting supaya kita belajar.

Lalu apa pemahaman puan Lia tentang hidangan dari langit?
Back to top Go down
View user profile
Juang
Sarjana
Sarjana


Posts : 1397
Points : 3810
Reputation : 4
Join date : 2010-07-25
Age : 39

PostSubject: Re: Hidangan dari Langit   Mon Sep 13, 2010 8:25 am

Salam,

Kalau ikut ayat 39:18, kita perlu ikut tafsiran yang terbaik, bukannya tafsiran yang disepakati oleh sesuatu pihak. Jika orang fasiq bersepakat, sudah pasti tafsiran mereka buruk. Umpamanya jika ahli-ahli kitab terdahulu bersepakat mengatakan Al Masih adalah putera Allah, takkanlah kita nak membuta-tuli percaya? Bukankah tafsiran bahawa Allah itu tidak ada sekutu lebih baik daripada tafsiran yang mengatakan Allah ada sekutu?
Back to top Go down
View user profile
othman
Sarjana
Sarjana


Posts : 551
Points : 2880
Reputation : 0
Join date : 2010-07-26

PostSubject: Re: Hidangan dari Langit   Mon Sep 13, 2010 1:28 pm

Juang wrote:
othman wrote:
tolokminda wrote:
othman wrote:
biasa lah bila ikut nafsu ..

dalam hal mariam berpuasa tak ada pulak tak logiknya .. tak pulak di persoal bagaimana mariam boleh mendapatkan makanan . tak ada di persoalkan bagaimana bayi boleh bercakap .

Salam,

Kita tentulah tidak layak persoal apa yang Tuhan sendiri ceritakan melalui KitabNya. Kalau Tuhan kata Maryam diberikan makanan oleh Tuhan, maka kita percaya. Kalau Tuhan kata Nabi Isa diberi kebolehan berkata-kata sejak lahir, kita percaya. Kalau Tuhan kata Maryam diajar berpuasa oleh Isa dengan makan dan minum secukupnya maka kita juga percaya.


mana kita tahu tuhan bagi makanan tu pada masa siang atau malam ? tak ada dalam ayat tu dgn jelas menerangkan kaedah berpuasa .
Salam,

Kalau sesuatu yang tiada perincian dalam ayat Al Quran itu, gunakanlah common sense untuk mencari cara yang terbaik sebab yang tetapkan common sense itu pun Tuhan juga. Cara nak dapat zuriat pun Allah tak tunjukkan secara detail dalam Al Quran, tetapi guna common sense kita boleh tahu cara yang terbaik.


kau jangan cakap ikut nafsu jer . kalau tak tahu jawab pikir dulu . kata hebat sangat kaji quran . ada ke dalam quran kata guna common sense bila tak ada perincian dalam quran . cari lah ahlul peringatan tu .
Back to top Go down
View user profile
Juang
Sarjana
Sarjana


Posts : 1397
Points : 3810
Reputation : 4
Join date : 2010-07-25
Age : 39

PostSubject: Re: Hidangan dari Langit   Tue Sep 14, 2010 11:32 pm

othman wrote:

kau jangan cakap ikut nafsu jer . kalau tak tahu jawab pikir dulu . kata hebat sangat kaji quran . ada ke dalam quran kata guna common sense bila tak ada perincian dalam quran . cari lah ahlul peringatan tu .
Salam,

Masalahnya, adakah Al Quran melarang guna common sense yang Tuhan tetapkan dalam diri manusia? Bukankah Allah adalah Pakar dalam memberi Peringatan?

Sesuka hati sahaja mereka nak buat larangan sendiri. Buat larangan sendiri itulah ikut nafsu namanya.
Back to top Go down
View user profile
tolokminda
Sarjana
Sarjana


Posts : 627
Points : 2964
Reputation : 1
Join date : 2010-07-29

PostSubject: Re: Hidangan dari Langit   Wed Sep 15, 2010 12:33 am

Juang wrote:
othman wrote:

kau jangan cakap ikut nafsu jer . kalau tak tahu jawab pikir dulu . kata hebat sangat kaji quran . ada ke dalam quran kata guna common sense bila tak ada perincian dalam quran . cari lah ahlul peringatan tu .
Salam,

Masalahnya, adakah Al Quran melarang guna common sense yang Tuhan tetapkan dalam diri manusia? Bukankah Allah adalah Pakar dalam memberi Peringatan?

Sesuka hati sahaja mereka nak buat larangan sendiri. Buat larangan sendiri itulah ikut nafsu namanya.

Salam,

Mereka tidak faham peranan Al-Quran sebagai petunjuk, penjelas dan pembeza. Dan mereka langsung tidak berminat untuk berusaha memahaminya.
Back to top Go down
View user profile http://www.tolokminda.wordpress.com
othman
Sarjana
Sarjana


Posts : 551
Points : 2880
Reputation : 0
Join date : 2010-07-26

PostSubject: Re: Hidangan dari Langit   Wed Sep 15, 2010 12:50 am

tolokminda wrote:
Juang wrote:
othman wrote:

kau jangan cakap ikut nafsu jer . kalau tak tahu jawab pikir dulu . kata hebat sangat kaji quran . ada ke dalam quran kata guna common sense bila tak ada perincian dalam quran . cari lah ahlul peringatan tu .
Salam,

Masalahnya, adakah Al Quran melarang guna common sense yang Tuhan tetapkan dalam diri manusia? Bukankah Allah adalah Pakar dalam memberi Peringatan?

Sesuka hati sahaja mereka nak buat larangan sendiri. Buat larangan sendiri itulah ikut nafsu namanya.

Salam,

Mereka tidak faham peranan Al-Quran sebagai petunjuk, penjelas dan pembeza. Dan mereka langsung tidak berminat untuk berusaha memahaminya.

common sense tu ape ye ... betul lah kalau kau tuju kan kepada Mereka tidak faham peranan Al-Quran sebagai petunjuk, penjelas dan pembeza. Dan mereka langsung tidak berminat untuk berusaha memahaminya
Back to top Go down
View user profile
Juang
Sarjana
Sarjana


Posts : 1397
Points : 3810
Reputation : 4
Join date : 2010-07-25
Age : 39

PostSubject: Re: Hidangan dari Langit   Wed Sep 15, 2010 1:05 am

Salam,

Al Quran tidak ada sebut pun pasal kalau nak makan kena menggunakan mulut dan mengunyah menggunakan gigi. Namun dengan mengunakan common sense, manusia (hatta bayi pun) tahu kegunaan mulut dan gigi itu.

Tetapi kerana ketaksuban dengan si polan dan si polan, semua itu mereka gagal nak fikirkan.
Back to top Go down
View user profile
othman
Sarjana
Sarjana


Posts : 551
Points : 2880
Reputation : 0
Join date : 2010-07-26

PostSubject: Re: Hidangan dari Langit   Wed Sep 15, 2010 1:29 am

Juang wrote:
Salam,

Al Quran tidak ada sebut pun pasal kalau nak makan kena menggunakan mulut dan mengunyah menggunakan gigi. Namun dengan mengunakan common sense, manusia (hatta bayi pun) tahu kegunaan mulut dan gigi itu.

Tetapi kerana ketaksuban dengan si polan dan si polan, semua itu mereka gagal nak fikirkan.

kalau macam tu tak ada beda la dgn lembu . taksub apa pulak ni . sapa yg tak nak pikir . lembu yg pandai makan sendiri ke . lembu pun tahu jugak siang dan malam sebab tu lembu tak cari rumput masa malam . tapi manusia tak macam tu . yg aku tanya mariam tu dia makan malam ke siang .
Back to top Go down
View user profile
Juang
Sarjana
Sarjana


Posts : 1397
Points : 3810
Reputation : 4
Join date : 2010-07-25
Age : 39

PostSubject: Re: Hidangan dari Langit   Wed Sep 15, 2010 1:42 am

Salam,

Sebab itulah lembu tak masuk neraka macam kebanyakan jin dan manusia. Lembu yang akalnya jauh lebih rendah pun tak mengada-adakan amalan ritual mengadap mana-mana objek. Tetapi manusia dan jin yang berperangai buruk mengada-adakan amalan ritual tak masuk akal. Itu yang dikatakan orang kafir lebih hina daripada binatang ternak.

Pasal pertanyaan kisah Mariam tu, TM sudah bawakan ayat-ayat Al Quran yang berkaitan. Cuba baca dengan tekun dan teliti, pasti dapat petunjuk pasal kisah mariam makan itu pada siang atau malam. Kalau Mariam mudah dilihat oleh kaumnya ketika membawa bayinya, itu belah siang ke malam?
Back to top Go down
View user profile
othman
Sarjana
Sarjana


Posts : 551
Points : 2880
Reputation : 0
Join date : 2010-07-26

PostSubject: Re: Hidangan dari Langit   Wed Sep 15, 2010 1:56 am

Juang wrote:
Salam,

Sebab itulah lembu tak masuk neraka macam kebanyakan jin dan manusia. Lembu yang akalnya jauh lebih rendah pun tak mengada-adakan amalan ritual mengadap mana-mana objek. Tetapi manusia dan jin yang berperangai buruk mengada-adakan amalan ritual tak masuk akal. Itu yang dikatakan orang kafir lebih hina daripada binatang ternak.

Pasal pertanyaan kisah Mariam tu, TM sudah bawakan ayat-ayat Al Quran yang berkaitan. Cuba baca dengan tekun dan teliti, pasti dapat petunjuk pasal kisah mariam makan itu pada siang atau malam. Kalau Mariam mudah dilihat oleh kaumnya ketika membawa bayinya, itu belah siang ke malam?

Kalau Mariam mudah dilihat oleh kaumnya ketika membawa bayinya, itu belah siang ke malam

seseorang yg tidak ingin berkata2 dgn sesiapa mestilah mencari jalan utk tidak bertemu dgn sesiapa .

macam jugak kalau kamu berpuasa dgn tidak boleh berkata2 dgn seseorang , nak kerja pun susah .
Back to top Go down
View user profile
tolokminda
Sarjana
Sarjana


Posts : 627
Points : 2964
Reputation : 1
Join date : 2010-07-29

PostSubject: Re: Hidangan dari Langit   Wed Sep 15, 2010 2:14 am

othman wrote:
Juang wrote:
Salam,

Sebab itulah lembu tak masuk neraka macam kebanyakan jin dan manusia. Lembu yang akalnya jauh lebih rendah pun tak mengada-adakan amalan ritual mengadap mana-mana objek. Tetapi manusia dan jin yang berperangai buruk mengada-adakan amalan ritual tak masuk akal. Itu yang dikatakan orang kafir lebih hina daripada binatang ternak.

Pasal pertanyaan kisah Mariam tu, TM sudah bawakan ayat-ayat Al Quran yang berkaitan. Cuba baca dengan tekun dan teliti, pasti dapat petunjuk pasal kisah mariam makan itu pada siang atau malam. Kalau Mariam mudah dilihat oleh kaumnya ketika membawa bayinya, itu belah siang ke malam?

Kalau Mariam mudah dilihat oleh kaumnya ketika membawa bayinya, itu belah siang ke malam

seseorang yg tidak ingin berkata2 dgn sesiapa mestilah mencari jalan utk tidak bertemu dgn sesiapa .

macam jugak kalau kamu berpuasa dgn tidak boleh berkata2 dgn seseorang , nak kerja pun susah .

Salam,

Perhatikan ayat yang dihighlightkan.

2:187 Pada malam berpuasa, kamu dibenarkan bermesra dengan isteri-isteri kamu. Mereka adalah pakaian kamu dan kamu adalah pakaian mereka. Tuhan tahu kamu juga membuat kesilapan, dan Dia telah menebus kamu dan mengampunkan kamu; sekarang khabarkan kepada mereka berita baik ini dan teruskan mendalami apa yang Tuhan telah tulis (kataba Allahu) untuk kamu dan hadamkanlah (cernakanlah) ia sehingga jelas kepada kamu sebagaimana benang putih boleh dibezakan dengan benang hitam di waktu subuh, kemudian teruskan berpuasa sehingga ke malam. Dan jangan kamu bergaul dengan mereka (isteri-isteri) ketika kamu sedang mengerjakan ketetapan yang telah direstui ke atas kamu. Inilah batasan-batasan Tuhan, jadi jangan dekati mereka. Begitulah Tuhan menjelaskan wahyu-wahyunya kepada manusia supaya mereka beroleh kebenaran.

Tuhan kata jangan berinteraksi atau bergaul walaupun dengan pasangan ketika kita sedang berpuasa. Dan boleh sambung puasa sehingga ke malam. Nak bermesra ke, nak main ke, tunggu selepas kita selesai dengan penyelidikan atau pengajian kita. Ayat di atas merujuk kepada puasa dalam proses memahami Al-Quran.

Tetapi bagi puasa untuk tujuan lain, misalnya untuk menenangkan diri seperti yang dilakukan oleh Maryam, saya berpendapat ia juga perlu dilakukan mengikut keperluan diri masing-masing. Kalau rasa diri dah tenang dan boleh bersemuka dengan orang lain - maka bolehlah ditamatkan puasa itu.
Back to top Go down
View user profile http://www.tolokminda.wordpress.com
Juang
Sarjana
Sarjana


Posts : 1397
Points : 3810
Reputation : 4
Join date : 2010-07-25
Age : 39

PostSubject: Re: Hidangan dari Langit   Wed Sep 15, 2010 2:16 am

Salam,

Kalau susah, buatlah puasa masa hari tak kerja. Takkanlah hari-hari pergi kerja tiada cuti langsung? Islam bukannya menyusah dan menyempitkan hidup. Tetapi bukanlah susah tak bercakp-cakap pada waktu kerja kalau kita memang sibuk fokus pada kerja.
Back to top Go down
View user profile
Juang
Sarjana
Sarjana


Posts : 1397
Points : 3810
Reputation : 4
Join date : 2010-07-25
Age : 39

PostSubject: Re: Hidangan dari Langit   Wed Sep 15, 2010 2:21 am

tolokminda wrote:

Salam,

Perhatikan ayat yang dihighlightkan.

2:187 Pada malam berpuasa, kamu dibenarkan bermesra dengan isteri-isteri kamu. Mereka adalah pakaian kamu dan kamu adalah pakaian mereka. Tuhan tahu kamu juga membuat kesilapan, dan Dia telah menebus kamu dan mengampunkan kamu; sekarang khabarkan kepada mereka berita baik ini dan teruskan mendalami apa yang Tuhan telah tulis (kataba Allahu) untuk kamu dan hadamkanlah (cernakanlah) ia sehingga jelas kepada kamu sebagaimana benang putih boleh dibezakan dengan benang hitam di waktu subuh, kemudian teruskan berpuasa sehingga ke malam. Dan jangan kamu bergaul dengan mereka (isteri-isteri) ketika kamu sedang mengerjakan ketetapan yang telah direstui ke atas kamu. Inilah batasan-batasan Tuhan, jadi jangan dekati mereka. Begitulah Tuhan menjelaskan wahyu-wahyunya kepada manusia supaya mereka beroleh kebenaran.

Tuhan kata jangan berinteraksi atau bergaul walaupun dengan pasangan ketika kita sedang berpuasa. Dan boleh sambung puasa sehingga ke malam. Nak bermesra ke, nak main ke, tunggu selepas kita selesai dengan penyelidikan atau pengajian kita. Ayat di atas merujuk kepada puasa dalam proses memahami Al-Quran.

Tetapi bagi puasa untuk tujuan lain, misalnya untuk menenangkan diri seperti yang dilakukan oleh Maryam, saya berpendapat ia juga perlu dilakukan mengikut keperluan diri masing-masing. Kalau rasa diri dah tenang dan boleh bersemuka dengan orang lain - maka bolehlah ditamatkan puasa itu.
Salam TM,

Saya lihat mereka risaukan tentang batasan waktu untuk menjalani puasa sebab mereka sudah dibiasakan dengan puasa ikut cara kitab riwayat. Sedangkan penentuan bila nak tamatkan waktu itu berdasarkan pada pencapaian tujuan puasa itu dilakukan. Contohnya kalau puasa untuk tenangkan diri, maka bila sudah tenang diri, bermakna sudah sampailah kepada matlamat puasa itu.
Back to top Go down
View user profile
tolokminda
Sarjana
Sarjana


Posts : 627
Points : 2964
Reputation : 1
Join date : 2010-07-29

PostSubject: Re: Hidangan dari Langit   Wed Sep 15, 2010 2:34 am

Juang wrote:
tolokminda wrote:

Salam,

Perhatikan ayat yang dihighlightkan.

2:187 Pada malam berpuasa, kamu dibenarkan bermesra dengan isteri-isteri kamu. Mereka adalah pakaian kamu dan kamu adalah pakaian mereka. Tuhan tahu kamu juga membuat kesilapan, dan Dia telah menebus kamu dan mengampunkan kamu; sekarang khabarkan kepada mereka berita baik ini dan teruskan mendalami apa yang Tuhan telah tulis (kataba Allahu) untuk kamu dan hadamkanlah (cernakanlah) ia sehingga jelas kepada kamu sebagaimana benang putih boleh dibezakan dengan benang hitam di waktu subuh, kemudian teruskan berpuasa sehingga ke malam. Dan jangan kamu bergaul dengan mereka (isteri-isteri) ketika kamu sedang mengerjakan ketetapan yang telah direstui ke atas kamu. Inilah batasan-batasan Tuhan, jadi jangan dekati mereka. Begitulah Tuhan menjelaskan wahyu-wahyunya kepada manusia supaya mereka beroleh kebenaran.

Tuhan kata jangan berinteraksi atau bergaul walaupun dengan pasangan ketika kita sedang berpuasa. Dan boleh sambung puasa sehingga ke malam. Nak bermesra ke, nak main ke, tunggu selepas kita selesai dengan penyelidikan atau pengajian kita. Ayat di atas merujuk kepada puasa dalam proses memahami Al-Quran.

Tetapi bagi puasa untuk tujuan lain, misalnya untuk menenangkan diri seperti yang dilakukan oleh Maryam, saya berpendapat ia juga perlu dilakukan mengikut keperluan diri masing-masing. Kalau rasa diri dah tenang dan boleh bersemuka dengan orang lain - maka bolehlah ditamatkan puasa itu.
Salam TM,

Saya lihat mereka risaukan tentang batasan waktu untuk menjalani puasa sebab mereka sudah dibiasakan dengan puasa ikut cara kitab riwayat. Sedangkan penentuan bila nak tamatkan waktu itu berdasarkan pada pencapaian tujuan puasa itu dilakukan. Contohnya kalau puasa untuk tenangkan diri, maka bila sudah tenang diri, bermakna sudah sampailah kepada matlamat puasa itu.

Salam Juang,

Benar. Maknanya puasa itu sendiri bukanlah satu ritual yang tertentu atau rigid waktunya. Ia adalah satu proses untuk membantu memudahkan sesuatu matlamat itu dicapai. Tuhan kata puasa itu untuk memperkukuhkan diri. Cuma puasa dalam memahami Al-Quran yang dilakukan oleh mereka yang bukan dari keluarga yang percaya saja yang Tuhan tetapkan supaya dilakukan selama 3 hari atau tambah 7 hari jika keadaan memerlukan. Itupun Tuhan tidak tetapkan ia perlu dilakukan dari subuh sampai ke senja dan sebagainya. Ikut keperluanlah. Yang penting hasil dari pengajian yang diperkukuhkan dengan puasa itu kita dapat membezakan kebenaran sepertimana kita dapat membezakan benang putih dan benang hitam di waktu subuh.

2:196 Dan lakukan penyelidikan (alhajja) dan pembangunan (waalAAumrata) untuk Allah. Dan jika kamu kurang kemampuan, mulakan dari mana-mana bukti yang mudah dan jangan terlepas yang asas sehinggalah ia terbukti kesahihannya. Maka jika sesiapa dari kamu tidak berkeupayaan atau tidak tersusun pengetahuan asasnya maka perkukuhkan diri kamu dengan melakukan puasa, atau membuat sumbangan atau pengorbanan diri. Maka, sebaik saja kamu pasti; kepada yang berminat membangunkan hasil penyelidikan; maka mulakan dari mana-mana bukti (hasil penyelidikan) yang mudah. Bagaimanapun bagi sesiapa yang gagal memahaminya – berpuasalah selama 3 hari semasa membuat penyelidikan dan 7 (hari) apabila kamu mula sekali lagi. Itu bermakna 10 (hari) secara keseluruhannya. Ini adalah untuk mereka yang bukan berada di dalam keluarga yang mengakui ketetapan-ketetapan yang direstui. Dan patuhi Tuhan dan kamu akan tahu bahawa sesungguhnya Tuhan sangat berat hukumanNya.
Back to top Go down
View user profile http://www.tolokminda.wordpress.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Hidangan dari Langit   Today at 8:09 am

Back to top Go down
 
Hidangan dari Langit
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next
 Similar topics
-
» Suara Terompet dari Langit
» HARI RAYA TURUNNYA HIDANGAN DARI LANGIT
» Menjawab Fitnah Kafir : Heylel Ben Shachar
» bendera hitam dari timur
» Iblis tercipta dari api, kenapa bisa tersiksa di neraka?

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
E-Minda :: Minda :: Islam-
Jump to: